torsdag 15 september 2011

En ny runda ubåtar alltså.

Dom letar efter ubåtar igen. Värsta nostalgitrippen juh. Underbart. Det hade varit latjo med dagliga rapporter från hellekopterspaningar och sonarundersökningar. Galna beskyllningar och teorier i pressen samtidigt som utrikesministern åmar sig för att varken reta ryss eller amerikan. För en nyhetspundare som mig är det glada dagar. Det är säkert väldigt allvarliga saker men i ubåtskränkningar kan jag med att lite mer helhjärtat frossa eftersom det inte finns några direkt drabbade offer. Nyhetspundaren går ju naturligtvis igång på händelser som den i Oslo för ett tag sedan men då kan man ju inte skoja lika grovt eller skriva smålöjliga inlägg om.

Vad vi råkat ut för i ubåtsväg är ju förhållandevis harmlöst. I varje fall så länge de inte börjar torpedera vår handelsflotte. Ursäkta, handelsflotta.
Det är inte bra om dom kartlägger de platser som inte är utmärkta på våra sjökort eftersom de är militära hemligheter. Men hur viktiga är dom hemligheterna idag? Möjligtvis kan tänkas att de rekade hur det ser ut runt göteborgs hamn som ändå är en av de viktigare hamnarna i norden.

Man blir ju nyfiken på vem fan det kan va. Egentligen kan det vara vilken nation som helst som vill in eller ut ur östersjön. Finland, Tyskland, Ryssland, Estland, Polen, Danmark och naturligtvis alltid närvarande USA. Antagligen är de bara för genomfartsresa eller som U-137 navigerat fel.
Det kan tydligen vara en val också.

3 kommentarer:

  1. Om det nu är främmande makts ubåt som smyger runt i området så är de förmodligen ganska ointresserade av att rita nya sjökort, särskilt eftersom försvarets muddringsverksamhet tycks ha upphört sedan flera år. M.a.o. är målet sannolikt, liksom någon expert hävdade, militärövningen och möjligen krypterad radiotrafik eller inspelning av respektive fartygs distinkta ljud. Om Visbykortvetterna är i närheten kan test för att upptäcka och identifiera dessa vara ett mål, allt inom ramen för sedvanlig "nyfikenhet". Allt så klart avhängigt utrikisk ubåts närvaro men det är ju bra att försvaret gör vad de ska och faktiskt är lite vaksamma.

    SvaraRadera
  2. Ha ha ha. Ja hade försvaret haft min lite loja attityd till främmande ubåtar hade det varit lite konstigt. Men erkänn att det hade kunnat bädda för helt fantastisk komik. Det hade varit roligt med en ÖB som går ut och tycker att:
    -Det gör la inte så jävla mycket med lite ubåtar här och var. Där nere är dom ju inte i vägen.

    SvaraRadera
  3. naturligtvis måste dom ta det på allvar och kolla upp om det är ubåtar. hade ju varit jävligt skrämmande annars. ungefär som att utgå från att det är falsklarm om ett brandlarm ljuder, man chansar liksom inte

    SvaraRadera

Bara fegisar och får utan åsikter låter bli att lämna kommentarer. Det är helt okej att vara hur hård men vad som helst är inte acceptabelt. Jag förbehåller mig rätten att ta bort kommentarer som blir allt för fördomsfulla eller hatiska.