fredag 16 september 2011

Bostad först

Egentligen bygger programmet på ett mycket enkelt koncept. Man måste ha någonstans att bo för att det skall vara möjligt att få det övriga i livet att fungera. Först ger man den bostadslöse personen en lägenhet sedan tar man itu med missbruk och/eller skulder. Systemet har testats i USA och andra platser i norden med gott resultat

– Det är värdigare än ett institutionsboende. Man får ta en öl på kvällen, man får ha hund eller katt, man får bli kär i någon och umgås med honom eller henne även nattetid, säger Marika Markovits till DN, chef för Stadsmissionen som sköter det praktiska i projektet.
För övrigt är det helt jävla bisarrt att det här arbetet görs av en religiös organisation, rena 1800-talet. Men det är en annan diskussion och det är inte stadsmissionens arbete som är problemet här.

Utan det här sättet att tänka blir det ett moment 22 för många bostadslösa.

Det går inte att söka jobb när man inte har bostad och det går inte att få en bostad om man inte söker jobb. Det finns ingenstans för eventuella arbetsgivare eller myndigheter att få tag på den sökande. Även om det idag finns mobiltelefoner är det inte alltid så lätt att ens se till att den är laddad utan de eluttag som oftast medföljer hittas på insidan lägenhetsväggar. Detta gör det nästan omöjligt för många att få den ordning på sina liv som krävs för att man ska få ett förstahandskontrakt. Jag har full förståelse för den hyresvärd som inte vill hyra ut till en skiten pundare men jag har också full förståelse för att det inte är lätt att hålla sig ren och ren när man bor på gatan. Det är en jobbig situation att lösa men detta är en start.


Hittills i projektet har 17 personer fått lägenhet i det allmännyttiga bostadsbolaget Svenska Bostäder. En har blivit vräkt eftersom personen störde grannarna, en kunde av för mig okänd anledning inte flytta in och en hamnade i finkan före inflyttning. 14 bor kvar. Det ger en lyckad andel på drygt 82 procent.
Nu kommer det bli ytterligare 15 platser i stockholmsområdet. Det är lysande men det borde finnas många fler och på många fler platser.

Jag mäter hur civiliserat ett samhälle är efter hur det tar hand om sina sämst lottade invånare. Sverige är ett av de mest civiliserade länderna på jorden men vi var mer civiliserade för 20 år sen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bara fegisar och får utan åsikter låter bli att lämna kommentarer. Det är helt okej att vara hur hård men vad som helst är inte acceptabelt. Jag förbehåller mig rätten att ta bort kommentarer som blir allt för fördomsfulla eller hatiska.