Läste Åsa Torstenssons debattartikel på newsmill nyss. Maken till meningslös text får man leta efter.
Den kan inte tolkas som annat än ett patetiskt försök att vinna över internetgenerationen inför valet. 100Mbit till 90% av befolkningen är det enkla budskapet. Jag gissar att det slagordet kommer trummas ut som ett mantra i hopp om att alla ska glömma deras inställning till öppenhet och övervakning på nätet. Därför spelar Åsa ut demokratikortet gång på gång och trycker också in lite siffror om it-marknadens ekonomiska betydelse. Jag håller med, Internet till alla med utökade samhällstjänster online är en demokrativinst och att för oss att ta hand om vår mjukvaruindustri är väl ingen dum ide. Men problemet är att hon inte kommer med några praktiska förslag till hur den industrin skall gynnas och sloganen 100Mbit till 90% är löjeväckande Det låter väl bra kan man tycka men årtalet är 2020 och 100Mbit till 40% 2015. Har man minsta koll på datorutvecklingen de senaste 11 åren och sen spanar lika många år framåt är det lätt att förstå att om inte mer än 100Mbit är standard om 11 år måste utvecklingen medvetet hållas tillbaka.
Det är ett löfte som alliansen aldrig kommer behöva stå för. Det är en lågt räknad förutsägelse inte ett löfte. Det kommer infria sig själv och om inte så är de väl medvetna om att de inte kommer att få regera så länge. Det skulle vara sensationellt om de lyckades vinna ens två val i rad, de fyra som krävs är ett fantasital och det vet Åsa lika väl som jag. Men visst ska regeringen trots det få lov att ha långtgående visioner men då bör de gå bortom vad som är troligt sker av sig själv.
Mina tankar om sveriges röstberättigade kan vara låg ibland men jag hoppas de visar mig fel den här gången och ser igenom detta tomma löfte.
Hörde henne på radion. Snacka om att den vackra mollbergaren ner i populismens simbassäng krossades mot realismen och förnuftets hårda kakel. Upprepade gånger frågade reportern om nyttan med 100Mbit till allmänheten. Alla med någorlunda god förståelse om bitar och bytes och vad dessa användas till online inser ju det tokiga i hennes utspel. Det som kräver mest datakraft idag är rörlig bild, vilket också kan kallas för film. Många har nog hört begrepp som Full-HD och 1080p vilka tyder på att filmmaterialet är av hög kvalitet och något som i hemmabruk troligtvis kommer att står sig ett decennium eller så. Själv känner jag inget större behov för 4K hemma i tv-rummet. Vilken bandbredd krävs då för en full-HD sändning? I det för ändamålet anpassade formatet H-264 klarar man sig på runt 10Mbit/sec. Vilket också kan jämföras med en standardsändning för exempelvis SVT-play där det räcker med 1Mbit/sec.
SvaraRaderaÅsa Torstensson menar alltså att det är viktigt för allmänheten att 2020 kunna tillgodogöra sig tio HD filmer simultant. Vad gäller andra sysslor som man kan utföra på Internet som att betala räkningar, överföra bilder till sin husläkare, läsa intressanta bloggar och så vidare. Ja ni förstår nog vart jag vill komma.
Du menar alltså att vi inte han någon nytta av 100Mbit. I dom allra flesta fall är nog det helt sant. Många använder idag inte ens en bråkdel av sin hastighet. Det är nog mest bradbandsbolagen som vill få oss att tro att vi har nytta av all den farten. De utnyttjar att folk inte förstår var flaskhalsen i deras system ligger, så fort det segar vill de ha snabbare internet när det är mer minne som behövs. Jag har en hastighet på 8 ner 1 upp och klarar mig mycket bra på det. Men jag skulle vilja ha mer upp så man kan sätta upp en vettig spelserver eller ftp. Jag tror visserligen att aplikationer kommer bli allt mer bandbreddskrävande när tillgången till snabbt bredband ökar. Saker som spel med livefunktion och streamning av ljud och bild till allt fler enheter i hushållet, men de kommer följa den ökade bandbredden inte tvärt om. De funktionerna som kräver den bandbredden kommer inte driva utvecklingen utan bara utnytja den.
SvaraRaderaIntressant läsning Grön och intelligent svar från brorsan. Kul att ha dig tillbaka i bloggosvären Grön, du har saknats, den flitiga kommenterare som du är.
SvaraRadera