söndag 23 oktober 2011

Tunisiens framtid avgörs idag

Då var det val i Tunisien idag och världen håller andan. Det är ett viktigt val eftersom den första regeringen efter revolten kommer bli ansvariga för att rita upp en ny grundlag.

Det är nu det första riktiga resultatet efter den så kallade arabiska våren visar sig. Att ett folk reser sig mot en orättfärdig regim och kastar av sig dess tyrani är något vackert men säger egentligen ingenting om det nödvändigtvis kommer bli bättre för utsatta grupper eller demokratin efteråt.
Risken är stor att det kommer vara det islamistiska och ultrakonservativa partiet Ennahda som tar makten.
Jag gillar verkligen inte Ennahda men jag är demokrat. Vad jag än tycker om partiet måste tunisierna få rösta som de vill. Jag vill inte göra tabben som många i väst gör att först hurra när val genomförst och sen säga att det ändå inte var demokrati eftersom fel parti vann. Det är hur val genomförs som avgör om det är demokrati, inte vem som vinner.

Mitt stora problem med partiet är inte dess demokratiska värderingar, dom kan jag för lite om. Det jag vänder mig mot är att de är islamister. De vill i religionens namn vrida tillbaka klockan till före revolten. Åter strypa kvinnors rättighet, införa censur och begränsa yttrandefriheten.
Märk väl, det är inte för att de är muslimer jag motsätter mig dem utan för att de är religiösa. Stat och religion ska under alla förhållanden hållas skilda. Staten ska alltid vara sekulär. Religion har ingenting i politiken att göra. De håller alltid tillbaka mänskliga rättigheter och utveckling om de får chansen, om de så är i Washington eller Teheran. Regeringar ska lita till fakta, ideologi och sitt förnuft(oavsett om det är sunt eller inte). De ska aldrig lita på skrock.
Man kan kalla min ståndpunkt religionsfientlig men man kan också kalla den för religionsfrihet. Människor måste få tro vad de tror. Det är helt okej att med argument försöka få någon att byta ståndpunkt men det går inte att förbjuda idéer.
Hur ska sann religionsfrihet kunna finnas om staten favoriserar en enskild tro?

Även om Ennahda är det enskilt största partiet med runt 30% av sympatierna i de undersäkningar som gjorts finns det många andra partier som ställer upp, över 100. Efter Ennahda kommer vänsterpartierna PDP, FDTL och CPR. Det verkar alltså som om vänstern är mer splittrad, som vanligt, men 30% är bara 30%. Det ser ut att antingen bli en koalition eller en minoritetsregering. Det kan nog vara sunt när det är så känsligt läge och grundlagen ska beslutas att inte ett parti ensamt kan diktera hur den ska se ut. Det skulle kunna göra att allt för många känner sig uteslutna och tar till våld. Dialog och samförstånd måste vara att föredra för att uppnå långsiktig stabilitet.

DNhttp://www.dn.se/nyheter/varlden/fran-lyx-till-exil-och-hot-om-fangelse
http://www.dn.se/nyheter/varlden/graven-som-blev-upprorets-vagga
http://www.dn.se/nyheter/varlden/lugnt-i-sousse-pa-valdagens-morgon
http://www.dn.se/sthlm/forstagangsvaljaren-farouk-det-kanns-underbart
http://www.dn.se/nyheter/varlden/20-dagar-som-skakat-tunisien
http://www.dn.se/nyheter/varlden/pa-sondag-kan-tunisiens-frihet-forsvinna
http://www.dn.se/nyheter/varlden/islamister-favoriter-i-tunisiskt-val
http://www.dn.se/nyheter/varlden/hogt-valdeltagande-i-tunisien


SVD
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/hogt-valdeltagande-i-tunisien_6574309.svd 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bara fegisar och får utan åsikter låter bli att lämna kommentarer. Det är helt okej att vara hur hård men vad som helst är inte acceptabelt. Jag förbehåller mig rätten att ta bort kommentarer som blir allt för fördomsfulla eller hatiska.