söndag 14 augusti 2011

Hur var det OLW-reklamen sa? "Dom största nötterna kommer från Amerika"

Tea-Party-rörelsen är ju ganska roliga. En samling riktigt puckade högerkristna pajaser. Som den mycket inavlade och tungt beväpnade avkomman av Jimmy Åkesson och Alf Svensson, fast lite dummare. Sätter man sig en stund och läser bloggar och kollar klipp på dom kan man få ett och anat riktigt skönt garv.
Ärthjärnornas stjärna, Sara Palin, måste vara den första politikern där det inte går att skilja på parodi och imitation. Man viker sig av bara de rena citaten. Bush var duktig på dom grejerna, jag tänker på citat som: "I believe that human beings and fish can coexist peacefully". Men den här vakumbollen till människa tar ju alla priser. Hon visste inte att Afrika var en kontinent utan stackarn trodde att det var ett land. hon kvalificerar ju inte ens till att bli svensk lågstadielärare. Att hon inte heller visade sig ha koll på det frihetskrig hon ofta refererar till gör det inte bättre.

Vanliga åsikter bland dessa intelektuella giganter är saker som att: Abort och samkönade äktenskap skall förbjudas, jorden är max 10 000 år, Obama är inte född Amerikans medborgare, USA är guds utvalda folk, Sadam Hussein hade nånting med 11 september att göra, skatt är stöld och viktigast av allt; Det är bögarnas fel!
De gör genom sitt namn anspråk på att vara en frihetsrörelse men det de vill frigöra sig från är Obamas förtryckande skatter och allt annat än vit kristendom och liknar sjukvård till fattiga vid kommunism av typ sovjet. Att dagens skatt i USA är lika låg som under reagan berör dem inte trots att de ser den där gamla B-skådisen som den bästa president dom haft. Så att jämnföra dagens skattetryck med de skatter som betalades till fengelska kronan blir det ett löjjeväckande pr-trick. Lite som när moderaterna säger sig vara ett arbetarparti. Fast bevisligen funkar ju såna dumheter.

Det är lätt att göra narr av en sån här samling nötter. Det är det faktiskt, väldigt lätt. Det ovanför här kanske inte är så bra men jag har knappt försökt heller. Är man det minsta påläst inser man att dom ligger på en allmänbildning, och i många fall med en världsbild, på 1800-talsnivå.
Men det är lika lätt att sätta hånskrattet i halsen när man inser vilken makt de har och vilken makt de kan få. Republikanerna dansar faktiskt redan nu ganska mycket efter deras pipa. Det var p.g.a dom som partiet höll emot så hårt vid budgetförhandlingarna med Obama att landets kreditvärdighet sänktes. Hade Tea-pajaserna fått bestämma hade de stängt ner all skattefinansierad verksamhet under resten av året.
Det är inte otroligt att nästa president kommer från Tea-party-rörelsen. En av deras kandidater hos republikanerna vann precis ett provval i Iowa. Vinner nån från det gänget har vi en ny period med en höger-kristen supernolla som Bush vid makten över väldens starkaste millitär.
De är inte heller precis den gräsrotsrörelse de vill göra sken av. Det ligger mycket välbärgade krafter bakom som har råd med både lobbyister och dyra kompanjer.
Vad som än händer kan vi vara säkra på att de inte har spelat ut sin roll. Den senaste börskrisen är inte det sista stora avtryck dom gör på världspolitiken.
4 kommentarer:

 1. http://1.bp.blogspot.com/-vNTOhmmEZZ4/Tk_Z_HziQsI/AAAAAAAAABA/okZmo-DxXpo/s1600/innan+du.jpg

  SvaraRadera
 2. Jag ser inte riktigt vad din teckning har med saken att göra.

  SvaraRadera
 3. Vad är det för nåt egentligen, att skicka en teckning?
  -Jag orkar inte skriva men jag kan skicka en teckning. Det är ju sånt som andraklassare gör.

  SvaraRadera

Bara fegisar och får utan åsikter låter bli att lämna kommentarer. Det är helt okej att vara hur hård men vad som helst är inte acceptabelt. Jag förbehåller mig rätten att ta bort kommentarer som blir allt för fördomsfulla eller hatiska.