söndag 23 oktober 2011

Extremisterna gick för långt

De högerextrema gick på pumpen i Schweiz, tack och lov. Men det var helt på tvärs med vad som hade förutspåtts.

Alla experter trodde att de skulle bli det första partiet på 90 år att få över 30% men istället backade de för första gången på 20 år.
Det schweiziska folkpartiet, SVP, är ett parti som står en bit till höger om det svenska SD. I år tog de av handskarna, lade i stort sett alla andra frågor åt sidan och inriktat sig helt på invandringen, närmare bestämt att minimera den.

Jag tror att en del av svaret ligger i deras valkampanj. De blev för självsäkra och gick på för hårt. De trodde nog deras åsikter är så populära att de inte alls behöver förklä
Den sorgliga bilden stämmer inte överens med den
glada solen i loggan.

dem längre, men den gubben gick inte. Affischen till höger är ett exempel från deras kampanj. Kan det bli tydligare, tre vita får som bokstavligen sparkar ut ett ledset svart får. Hade den utsparkade haft skägg och bombbälte hade de kanske haft större framgång men nu ser det ju bara sorgligt ut.

Extremhögerns strategier har traditionellt sett handlat väldigt mycket om att leka med ord. I Sverige var klassikern länge "nej jag är inte rasist, jag är nationalist" nu pratas det inte om invandrare, det pratas om "multikultarism" eller förtryck av svenskar. När de får vind i seglen stegras deras argumentation och blir allt aggressivare, och ärligare.
Man kan jämföra det med om Jimmy Åkesson skulle tro att alla de som röstar på honom verkligen delar hans åsikter och rakt ut börja kalla invandrarna för blattar i riksdagen eller kanske något annat man hört sägas från deras möten. Då hade nog de också backat en del.


Det var en analys lite sådär från höften utan att egentligen ha koll. Här kommer några andra liknande grejer
GP
http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.756191-extremhogern-backar-i-schweiz
DN
http://www.dn.se/nyheter/varlden/samre-an-vantat-for-hogern-i-schweiz
SVD
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/extremhogern-backar-i-schweiz_6574683.svd

5 kommentarer:

 1. Detta stämmer inte, du har gått på TT:s propaganda om att svartmåla politiska partier som är emot massinvandringen. BDP har kommit till efter en uteslutning/utbrytning ur SVP, och har samma restriktiva syn på massinvandring som sitt moderparti. SVP ligger f n back 3,0 %, medans BDP som nykomlingar får 5,2 %, dvs en gemensam framgång på 2,2 procentenheter.

  SvaraRadera
 2. På vilket sätt skulle de svartmålas i min text annat än att de är högerextremister. Men det är min egna åsikt efter att tittat på deras kampanjer och lite av deras förslag.
  Och det är ju knappast frågan om någon massinvandring i Schweiz.

  SvaraRadera
 3. Men å andra sidan har jag ju skrivet en och annan text för TT så jag antar att jag är en del i det där propagandemaskineriet du pratar om.

  SvaraRadera
 4. Ja vi har mycket att lära av Schweiz , det landet går bra.
  Dina tafatta försök att blanda in Jimmy Åkesson i det här är minst sagt sorgligt.
  SD politik är så tafatt att den kan knappt beskrivas som nationalistiskt.

  SvaraRadera
 5. Intressant att TT kallar SVP extremhöger! Kikar man runt lite i världen så blir de rätt ensamma om detta epitetet. Mer vanligt är högerpopulistiskt!

  Dessutom vilket både TT "glömde" var att de Gröna tappade 7 av 20 mandat - dvs valets störste förlorare.

  Men journalisterna vid TT tycks ju vara rätt "gröna"!

  SvaraRadera

Bara fegisar och får utan åsikter låter bli att lämna kommentarer. Det är helt okej att vara hur hård men vad som helst är inte acceptabelt. Jag förbehåller mig rätten att ta bort kommentarer som blir allt för fördomsfulla eller hatiska.