tisdag 4 oktober 2011

Kungen fjäskar för ny diktator

Då var det dags för saudiarabien igen. Nu i lite mer pinsamma sammanhang, för sveriges del. Jag skrev nyligen om den goda nyheten att kvinnor fått ökade rättigheter att rösta i lokalval men å andra sidan har det uppmärksammats att det i landet utdömts spöstraff till en kvinna för att hon kört bil. Domen blev inte utförd men det känns ändå inte som ett bra tillfälle för Karl den 16:e att kila dit på statsbesök och hänga loss med en kollega. Kung Abdullah av Saudiarabien är också envåldshärskare och regerar med några av de hårdaste sharialagarna på planeten. Kalle-G passade också på att ge Abdullah scouternas hedersutmärkelse Bronsvargen.
Hur tänkte kungen där egentligen?


Man undrar lite vad det är som får kungen att ge sig ut på sånna här grejer, har han ingen verklighetskontakt? Inser han inte att han inte kan bränna runt och umgås med vem som helst, hur som helst idag. Det är inte 70- och 80-talet längre när han kunde hänga runt med gangsters, gå på herrklubb och tafsa på kaffeflickor. Eller det gör han kanske fortfarande.
Idag går det knappt för en B-kändis att gå på solarium utan att alla vet det en halvtimme senare. Har du en egen post i statsbudgeten ska du med andra ord inte räkna med att kunna smita obemärkt till en oljediktators privata palats. Han måste ha förstått att han skulle bli kritiserad. Det måste han väl ha lärt sig efter den där prylen när han hyllade diktatorn i Brunei.
Ibland undrar man om han bara flinar och fullständigt skiter i vad folk tycker.

Någon vettig förklaring på varför kungen har flugit till Saudiarabien från officiella källor har det tydligen inte heller gått att få.
– Jag representerar kungen och hovet och kan bara säga att kungen alltid agerar i samklang med UD och regeringen, sa idag hovets presschef Bertil Ternert men det verkar inte riktigt stämma överens med verkligheten för så här säger UD:s presschef Anders Jörle.
– Jag hade inte en susning om den här resan.
Det finns en tydlig diskrepans. Alla mina funderingar på varför kungen trots allt åkt dit nu slutar i flummiga fantasier där han åker dit på nåt slags hemligt uppdrag som superspion. Det är sent och jag är trött, det kan spela in, men jag kan inte komma på nån vettig anledning för honom att åka nu av officiella skäl.

Det kanske kan vara så att detta gått direkt från regeringen till Kungen utan att passera UD men det tycker jag låter väldigt konstigt om det inte skulle vara något akut, men vad skulle det vara? (Paw! Tchhh! Bam!)
Att ett statsbesök skulle gå UDś presschef  helt förbi låter ju inte heller så troligt. (Om det inte är något ultrahemligt som går via UD men absolut inte får nå pressen eftersom de då kan riskera att ge Abdullah möjlighet att ta över världen Paw! Bang! Badosch!) Det var med andra ord nånting som han gav sig ut på efter eget huvud. Halt galet.

Bertil Ternet ville inte uttala sig om Abdullahs styre och det kan man ju förstå men Elisabeth Löfgren, pressekreterare på svenska Amnesty, skräder inte med orden. Hon beskriver enligt aftonbladet kung Abdullahs land som en diktatur där folket utsätts för en mängd övergrepp.
Jag kan som Reinfeldt se poängen med att ha kontakt med även denna typen av länder på ett diplomatiskt plan. Att frysa ut ett sånt land gör det oftast mer extremt. Sådana relationer ska skötas av regeringen som mycket väl kan kalla in kungen men det verkar ju inte vara så det har gått till här.


Reinfeldt vill inte kritisera kungen
Brunej - Inte igen.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bara fegisar och får utan åsikter låter bli att lämna kommentarer. Det är helt okej att vara hur hård men vad som helst är inte acceptabelt. Jag förbehåller mig rätten att ta bort kommentarer som blir allt för fördomsfulla eller hatiska.