torsdag 13 oktober 2011

Ge dig Håkan. Gå!

Nu får det räcka, turerna runt Juholt börjar ju nå närmast komiska proportioner. Ska han kunna avgå med minsta värdighet måste han göra det nu och jag tror inte att han sitter veckan ut.

Det har kommit fram att han fått dubbla ersättningar för sina bilar också. Har människan inga gränser? Fusket i sig skvallrar om dåligt omdöme men att tro att han ska komma undan med det är otroligt dumt. Något borde han väl lärt sig av sin företrädare. Och om inte det borde Reinfältarns ministerutnämningar varit en ledtråd. Om man tyckte de blev hårt granskande ska man tänka på att i princip alla tidningar är regeringsvänliga. Sossarna blir alltid mycket hårdare granskade.

Grejen han gjorde mot Reepalu var ju inte heller snygg. Naturligtvis finns det stora problem med själva förslaget i sig men bortsett från det var det ett redigt hugg i ryggen som borde göra honom omöjlig i partiet. Om inte de ekonomiska affärerna tog kål på honom internt gjorde garranterat affären med Reepalu det.  Jag tror de personer som litar på honom i partiet nu är mycket få.
Utan folkets förtroende och partiets stöd är han slut. En före detta partiledare som inte fattat det själv än. Det var kort och inte speciellt ljuvt heller. Det var några dar i början där när partiet levde upp igen men luften gick snabbt ur. Falskspelet är illa och förslaget i sig tillsammans med facebook och Libyen-uttalanden visar på ett mönster som inte är hållbart. Han tänker inte innan han pratar.


Anledning till att jag tror att han fortfarande sitter kvar idag är ett det nu snabbt måste rasslas fram en efterträdare. En ny Ingvar skulle man kunna säga. Han ville egentligen inte bli statsminister men tog på sig jobbet och gjorde vad som behövdes efter att Palme dog. Nu måste någon lika akut rycka ut och ställa upp för rörelsen. Nu har inte ledaren blivit skjuten men visade sig likt förbannat ha hål i huvudet.

Den som rasslats fram eller varit den som stigit fram verkar vara Carin Jämtin. Hon verkar i praktiken redan tagit över oavsett om Håkan har lust att avgå eller inte.  "Juholts stab har inte längre någon kontroll. Partiet styrs nu från Sveavägen 68 och det är Carin Jämtin som håller i trådarna." skriver den enda regeringskritiska tidningen Aftonbladet.
Det tyder på att spelet redan är över och i bästa fall kan Håkan trots allt vara den där enande kraften inom partiet. Är han dålig kommer efterträdaren framstå som så mycket bättre. Tar Carin över nu kan hon framstå som en frälsare. Ansvarsfull som ställer upp, kan uppenbarligen ta beslut, håller huvet kallt i krissituationer och inte minst är hon kvinna. Det är egenskaper som kan vinna val och sköter hon sina kort rätt kan det bli allmänhetens bild av henne. Men jag antar att hon som alla andra har sina anhängare och fiender inom rörelsen så helt problemfritt blir det inte men hon borde ha större chans än Håkan i nuläget.

Aftonbladet:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13777647.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13777963.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13777382.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13777382.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13776558.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13777852.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/juholtskris/article13775453.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13777812.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/juholtskris/article13772985.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/juholtskris/article13759332.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13776745.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/juholtskris/article13772922.ab
DN:
http://www.dn.se/nyheter/politik/beslut-om-juholt-begatt-brott-pa-fredagen
http://www.dn.se/nyheter/politik/juholts-advokat-tror-att-utredningen-snart-laggs-ned
http://www.dn.se/nyheter/politik/juholt-jag-kor-pa-fullt-ut
http://www.dn.se/nyheter/politik/fick-betalt-for-hyrbil-och-egen-bil-samtidigt
http://www.dn.se/nyheter/politik/s-kalla-om-juholt-valberedningen-visste
http://www.dn.se/nyheter/politik/tjansteman-kallades-till-forhor
http://www.dn.se/nyheter/politik/riksdagen-jo-anmals-for-juholt-affar
http://www.dn.se/nyheter/politik/ledande-socialdemokrater-vill-att-juholt-avgar
SVD:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/uppsatet-avgor-utredning-mot-s-ledaren-hakan-juholt_6548423.svd

6 kommentarer:

  1. Gissa citatet:
    "Man bör försöka följa lagar och regler, och det försöker jag göra. Men alla människor begår misstag, och jag begår misstag, och det beklagar jag"

    http://di.se/Templates/Public/Pages/ArticlePrint.aspx?pl=93272__ArticlePageProvider

    SvaraRadera
  2. @Daniel. Vad är din poäng. Att två fel gör ett rätt eller att det går att överleva en kris? Som jag skrivit tidigare är inte detta att jämföra med moderat liknande felsteg. Det är inte ett moraliskt lika stort övertramp för en moderat att ta pengar från staten då de anser att staten redan tar för mycket av dem. Det finns en mycket större acceptans för sånt här bland moderata väljare och medlemmar.

    SvaraRadera
  3. Ove Rainer begick inget brott men fick ändå sparken med motiveringen att "en socialdemokrat skatteplanerar inte". På samma sätt kan man resonera om Håkan J. Och en person som har dåligt omdöme och dessutom inte klarar av att skriva en korrekt reseräkning skall inte vara partiledare och statsministerkandidat.

    SvaraRadera
  4. Men visst är han väl skjuten, av sig själv, i foten?

    Jag funderar bara på förklaringarna. Du som säkerligen är mer insatt än mig kanske kan förklara.

    I ena läget är det slarv, och då är det illa men i alla fall utan uppsåt. Problemet är att för både hyran och resorna så krävs det väl ändå en aktiv handling av den som söker ersättningen? Så slarv, nej.

    Sist jag hörde honom hade han dock bara följt reglerna så som han trodde dem vara. De är tydligen svårtolkade varför förundersökningen också lagts ner. Han har således inte gjort något brottsligt. Men…

    Håkan har alltså tolkat reglerna som att det är OK att hans flickväns hyra ska bekostas av skattebetalarna. Detta har han alltså fram tills nyligen ansett vara rimligt.

    Med tillräckligt skev syn på vekligheten och nonchalans för de som betalar hans lön kanske man kan tycka så. Men resorna, det kvittar hur mycket han rest och hur låg ”felprocenten” varit. Är man slarvig kan man såklart missa, glömma, att skicka in ersättningsanspråk. Men att göra det dubbelt, både för hyrbilen och den privata? Återigen, detta kräver ju en aktiv handligt.

    PS! Eftersom jag tror på att konkurrens ökar kvaliteten hoppas jag verkligen sossarna finner denna yngre Ingvarkopia som kan få ”min” regering att jobba emot.

    SvaraRadera
  5. @Niklas: Njae. Jag kan nog inte förklara men dina frågor är nog mest retoriska tror jag. Tycker du har fullt befogade frågor som inte Håkan själv kan besvara. Då är det svårt för mig så jag gör inget försök. Vi är ändå ganska överens.
    Men i övrig satte du igång mitt huvud på ett stickspår. En lite ideologisk fråga. Gäller verkligen marknadens regler om konkurens i partipolitiken? Så långt som att om det bara finns ett parti eller om ett parti dominerar för hårt kan det ge problem men där är vi ju inte i dag. Jag försöker inte angripa ditt påstående men skulle uppskatta om du utvecklade din tanke lite. Är tankar om företag direkt överförbara på partier på det sättet eller var det nått du inte med fullt allvar drog till med?

    SvaraRadera

Bara fegisar och får utan åsikter låter bli att lämna kommentarer. Det är helt okej att vara hur hård men vad som helst är inte acceptabelt. Jag förbehåller mig rätten att ta bort kommentarer som blir allt för fördomsfulla eller hatiska.