tisdag 4 oktober 2011

Affe Nobel belönar fet smäll!

Då var det dags för Nobellpris igen. Denna institution inom forskarvärlden som vi i Sverige borda vara mer stolta över än vi är. Nobel är prisernas pris, galornas gala. Varken Canne-, Grammy-, MTV- eller ens Oscar-galan med sina fina priser kan sägas ligga i samma liga som priset till Alfred Nobels minne.

Med tanke på Alfreds fallenhet för saker som sprängs går priset denna gången lämpligt nog fysikpriset till något mycket explosivt. Det som belönas är upptäckten att universums expansion inte alls långsamt avtar i hastighet som man skulle kunna tro utan tvärt om accelererar. Det är som vanligt många personer som arbetat på projektet som gjorde upptäckten men det är trion Saul Perlmutter, Brian Schmidt och Adam Riesssom som enligt Nobelkommittén ska ha största delen av äran.

Upptäckten ställde hela astrofysiken på ände. Tidigare har man sett på universum som en explosion. Det börjar med en stor smäll som skickar ut tid, rum, energi och materia. Materian fortsätter bortåt p.g.a tröghetslagen medans gravitationen vill dra ihop universum igen vilket får alltihop att sakta ner.
Så är det nu alltså inte alls. Det är snarare som om nånting sliter isär alltihop eller som om det finns ett övertryck vilket är jättekonstigt eftersom materia gärna vill klumpa ihop sig. Personligen har jag mycket svårt att få ihop det utan att återintroducera den bespottade etern, men jag är ju tack och lov inte fysiker heller.

SVD:
Supernovaforskare får fysikpriset
Upptäckten kan revolutionera


Aftonbladet:
Testade Einsteins teori om rymden 


DN:
Tillkännagivandet av nobelpris i fysik
Svenskar jobbade med de nobelprisade forskarna
Bojs: Ett riktigt drömpris
Fysikpris för upptäckt expansion av universum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bara fegisar och får utan åsikter låter bli att lämna kommentarer. Det är helt okej att vara hur hård men vad som helst är inte acceptabelt. Jag förbehåller mig rätten att ta bort kommentarer som blir allt för fördomsfulla eller hatiska.