söndag 15 november 2009

SD är borgerlighetens dilema

Det ser ut som om Sveriedemokraterna tar sig in i riksdagen vid nästa val. I den senaste SIFOundersökningen fick partiet 5,8% vilket är mer än både KD och C. KD med sin 4,0% och C med sina 4,5% ligger båda på gränsen att åka ut. Det innebär ett mycket intressant dilema för borgerligheten. Det är intressant eftersom jag är på utsidan. Hade jag delat det borgliga blockets åsikter hade det nog kännts mer beklämmande. Bortsett från den självklara risken att SD petar ut KD och/eller C, så sätter de aliansen i en nästan omöjlig situation.
Kommer partiet in kommer antingen de rödgröna partierna segra eller så får dom en vågmästarroll.
Frågan är vad som skulle vara värst för alliansen, att regera med hjälp av SD eller förlora till opositionen. Jag tror att alliansen faktiskt i långa loppet skulle tjäna på att lägga sig snarare än att regera med SD.
Att regera med en minoritetsregering och sluta SD ute kan låta möjlig i teorin men är i praktiken omöjligt. Att säga att man inte skall regera med stöd av det otrevliga lilla partiet håller bara inte då de inte kan hindras från att rösta. Med handen på hjärtat är partiledarna i aliansen mycket väl medvetna om att SD skulle rösta med dem i de flesta frågor. Möjligtvis att Maud Olofsson inte har fattat det men hon verkar också väldigt naiv.
Vill de inte regera med sverigedemokraternas stöd blir nog deras enda alternativ att lämna över till Sahlin även om de formellt skulle vinna valet.
Det är ju detta som är den rödgröna (jag tycker inte om uttrycket rödgrön då det blir B(r)UNT om man blandar dem. Färgerna skall hållas åtskilda.) sidans triumfkort. Eftersom de kommer få de flesta av SD:s röster mot sig har de möjligheten att bilda regering även om de inte har majoritet.

4 kommentarer:

  1. Varför tror du det går så bra för SD?

    SvaraRadera
  2. Det enkla svaret på det är att de åsikter som SD står för delas av många svenskar. Fast skall man nyansera lite så är det nog inte egentligen så många. Efter en ganska ovetenskaplig undersökning visar det sig att SD-anhängare består av två grupper. De politiskt ointresserade svenssonrasisterna och en bunte kristna som egentligen bara har intiislamistiska, allmänt konservativa och homofientliga åsikter gemensamt med dessa ex-skins.
    Svenssonrasisterna lär väl till stor del lämna partiet till valet 2014 då partiet inte kommer klara av att driva några riktiga frågor. Antagligen kommer även de kristna grupperna lämna SD då KD kommer ha möjlighet att driva sin profilfrågor då de inte är bundna av aliansen under nästa mandatperiod.
    SD är med andra ord ute ur riksdagen igen efter fyra år. Vill man se SDś framtid ska man nog ta en titt på hur det gick för Ny Demokrati efter deras besök i parlamentet. Det är ju ungefär samma väljare.

    SvaraRadera
  3. De sägs ju också att det är pga den stora platsen i media som SD tagig som gör att de får uppmärksamhet och på så sätt fler röster. Alla (förutom SD väljarna själva då) ser det ju som en självklarhet att motarbeta dem, men om det nu är så många som röstar på dem, borde de inte ligga nått i vad dom säger då, va dom nu säger… eller är det bara arga idioter som behöver en syndabock (invandrare) att skylla alla Sveriges problem på?

    SvaraRadera
  4. Alla sju regeringspartier har gått ut offentligt och sagt att de inte skall bilda regering tillsammans med Sverigedemokraterna ifall de kommer in i riksdagen under nästa mandatperiod. I praktiken blir det nog så (om det liksom detta valet 2006 blir jämnt) att SDs mandat blir osynliga. Alltså att Alliansen eller S, V och MP bildar minoritetsregering efter vilket block som blir störst. Lyckas SD peta ut något av Allianspartierna blir troligtvis S, V och MP störst...

    Men V kan lika gärna åka ut. De ligger också dåligt till.

    Sedan har vi Piratpartiet som skulle kunna bli en raket som petar ut något av de små regeringspartierna och dessutom hindrar SD och FI (som säkert försöker hårt igen) att komma in.

    SvaraRadera

Bara fegisar och får utan åsikter låter bli att lämna kommentarer. Det är helt okej att vara hur hård men vad som helst är inte acceptabelt. Jag förbehåller mig rätten att ta bort kommentarer som blir allt för fördomsfulla eller hatiska.