söndag 9 oktober 2011

Neovänstern är här

Är det en ny vänster vi ser framför oss växa fram? Under 90- och början av 00-talet stog kapitalismen helt oemotsagd. De som trots allt stack ut näsan kväste man med referenser till allt som Stalin ställde till med. De konservativa har flyttat fram sina positioner och marknadsekonomin har blivit allt mer extrem och har på något sätt tagit klivit från ekonomiskt system till ideologi. Kommer det en backlash?

På senare år tycker jag mig se en ny vänster träda fram. En rörelse som som står helt vid sidan av den gamla arbetarrörelsen. Allt från tossigheter som zeitgeist till saker man ska ta lite mer på allvar som de protester som nu sker på Wallstreet och som spridits över hela världen. Kritik mot det kapitalistiska systemet som bara bytt den starkes rätt mot den rikes rätt. Man hör i mycket samma argument som på 70-talet men med en annan terminologi och nu delar den inte på samma sätt in världen i arbetare och kapitalister. Det gör att den inte tyngs under det ok som är den blodiga kommunistiska historien och kan inte lastas för Stalins handlingar som det skedde med Lars Ohly även om han knappast förordar en liknande politik.

Denna rörelse är något som går de flesta etablerade partier helt förbi. Sossarna gnäller över att det idag inte finns något politiskt engagemang men det är inte det som deras aktiva medlemmar minskar. Det är för att den nya vänstern inte känner igen sig i arbetarrörelsen världsbeskrivning och språk. Vänsterpartiet och sossarna tuggar samma argument och samma problembeskrivningar idag som på 50-talet. Det har idag blivit ett internt språk med ord som bara på deras interna möten saknar riktig relevans i verkligheten. Det är synd, för ideologiskt skulle det nog tilltala många men det förpackas ju så klumpigt.

Folkpartiet hade ett uppsving ett tag då de red på just denna rörelse men det var tillfälligt när bland annat America Vera-Zavala som blev känd genom attac-rörelsen i början av årtusendet gick med i partiet. Men hon har förpassats till EU-parlamentet och partiet har helt tappat sin anknytning till neovänstern. Idag är det bara MP som tar tillvara väljargruppen. Inte så mycket att de aktivt eftersträvar den men att partiet gått framåt de senaste 10 åren ser jag som ett tecken på denna rörelse. De står för en ganska vänsterorienterad politik men saknar många av de dogmer som blivit rena reflexer sossar och vänsterpartister.


Det är ett tecken i tiden när Bill Gross som blivit multimiljardär på den amerikanske räntemarknaden själv nyligen avslutade en artikel med ett citat av Karl Marx så jag ska inte vara sämre. Alla ni som vill förändra världen av valfri anledning, håll dessa ord i minnet: "Revolutionen är en cykel. Om den stannar så faller den."


På ämnet:
SVS
Unga röster mot det gamla Polen
http://www.svd.se/naringsliv/sokes-tva-miljarder-jobb_6534169.svd


DN
Ohly vill bara ha en efterträdare


E24
Wallstreetprotester sprids i världen
Två miljarden nya jobb är lösningen
Occupy-rörelsen sprider sig över USA

Aftonbladet
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/ollesvenning/article13787931.ab 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bara fegisar och får utan åsikter låter bli att lämna kommentarer. Det är helt okej att vara hur hård men vad som helst är inte acceptabelt. Jag förbehåller mig rätten att ta bort kommentarer som blir allt för fördomsfulla eller hatiska.