måndag 14 februari 2011

Egypten

Det är intressanta saker som händer i norra Afrika i dessa dagar.
Få saker är så vackert som när ett folk kastar av sig sin diktator. Det ger hopp. Jan guillou gjorde en jämnförelse i Aftonbladet med när östtyskland blev demokrati och jag tycker det är på pricken på många sätt.
Dels det uppenbara, att ett folk vunnit sin frihet men också det faktum att det är en nyckelstat i sin region. Vad som händer i Egypten kan i bästa fall bli till en demokratisk dominoeffekt som gör att miljoner människor kan få demokrati.
I värsta fall kommer bara nästa despot ta Mobaraks plats och så fortsätter allt som vanligt men låt oss inte hoppas på det.
Det troliga är att en förhållandevis sekulär regering som får makten. Den kommer ta hänsyn till kultur och religion eftersom det är en del av landet på samma sätt som kristendommen är en del av oss, varken vi tror eller inte. Egypten har trots allt stora städer med i mycket en ganska välutbildad befolkning. Det brukar vara den bästa försäkringen mot religiös fanatism. Men vad som än händer har landet långt kvar. Att Mobarak avgick var inte slutet utan startskottet på förändring.


Den första frågan jag ställde mig när jag såg revolten växa på tv var varför omvärlden inte stödde den. Att USA som använt egypten för att outsourcea sin tortyr inte är överlyckliga kan jag förstå men jag trodde faktiskt att stora delar av de europeiska regeringarna åtminstone i sina offentliga uttalanden skulle glädjas med det egyptiska folket. Istället har det gett Mobarak rådet att göra eftergifter och manat demonstranterna till lugn, något som bara kan tolkas som att man vill att Mobarak ska sitta kvar. Man har pratat om att det är viktigt att bevara stabiliteten i landet och i regionen, något som bara kan tolkas som att man skiter i egyptierna och bara bryr sig om sina egna ekonomiska intressen.
Genom att stödja upproret hade västvärlden kunnat göra en PR-vinst som inte är av denna världen. Många i arabvärlden hade nog återfått viss tillit till oss men nu framstår vi ännu en gång som hycklande giriga svin. När egyptierna har skrikit på sin frihet har väst pratat realpolitik.
Jag läste igår någon som skrev: "Vad är det för nytta med demokrati om mörka krafter som det muslimska brödraskapet kan utnyttja det?" Min motfråga var vad det är för mening med demokratin här om mörka krafter som SD kan utnyttja det?
Att SD kommit in i riksdagen gör naturligtvis inte att jag vill avskaffa demokratin här. Att religiösa stollar kan få inflytande där är lika självklart ingen god anledning att dom inte ska få genomföra val. Demokratin har ett egenvärde och är inget som ska införas när och om det är praktiskt för europa och USA. Att man ska vänta till en tidpunkt när chansen är större att rätt person blir vald håller inte. Man kan inte vara demokrat och samtidigt säga vilka valresultat som är rätt och fel. Det är inte upp till oss att bestämma vad som är rätt val för Egypten. De där rösterna som pratar om risken att egyptierna kan rösta på fel sak på samma sätt som pallestinierna gjorde har inte förstått vad demokrati är och varför det är en bra grej.

Många grupper är kanske rädda, och med rätta, för vad ett regimskifte kan medfölja. Det som gör läget känsligt är gränsen om pallestina. Egypten har sen många år gått med på att hålla den gränsen stängd för att isolera pallestinierna. Så har man kunnat stoppa många vapen att komma in på västbanken men det har också stoppat mat, mediciner och det byggnadsmaterial som behövs för att reparera efter Israels attacker.
Om egyptens utrikespolitik skulle återspegla vad dess befolkning tycker, vilket är vettigt, kommer det att rita om den politiska kartan i mellanöstern totalt. Västs inflytande kommer minska avsevärt, det är väl först och främst av den anledning som våra regeringar varit så svala i sin reaktion.


Nu har protesterna spridit sig vidare i mellanöstern. Senast var det i Iran det blossat upp demonstrationer men inte ens det verkar vara en så stor grej. Trots att vi låtit tusentals människor dö för att sprida demokratin i regionen utan att nå riktiga resultat är det tydligen inte så viktigt när arabvärlden startar en demokratisk revolt på egen hand och på egna villkår. Men det är klart, då får vi ju inte bestämma vem som ska få makten efteråt.

2 kommentarer:

  1. Kul att du är tillbaka.

    Ja det är intressant det som händer. Kul att se både Kristna och Muslimer sida vid sida i protesterna.

    Men när du tar upp det och för att få en debatt. Vad är problemet med SD i en demokrati. Deras åsikter är väl bara anpassade för att passa väljarna. Så fungerar det väl i en demokrati. Se bara på S. Ska de växa igen behöver de ändra sin politik för det är ju vi som bestämmer.

    Det viktigaste både här och i Nordafrika är att låta alla sidor komma till tals, sen får folket välja.

    SvaraRadera
  2. Tack, ja jag tänkte försöka komma igång igen.
    Jag är inte riktigt säker på vad du menar med vad som är problemet med SD i en demokrati. Ur min personliga synvinkel är dom ett problem eftersom dom står för en annan politik än just den jag vill ha men då finns det många partier som är problem.
    Vad jag menade är att om man kan använda mörka krafter som ett argument för att andra länder inte ska införa demokrati är sd ett argument för att vi inte heller ska ha det. Men jag anser ju inte att det är ett hållbart argument i något av fallen.
    Men du kanske undrar varför just sd tar platsen i mitt exempel. Det är mycket enkelt, dom är rasister. För låt oss sluta skönskriva, främlingsfientlighet är precis samma sak som rasism. Hade Hitler kommit idag hade han blivit klassad som främlingsfientlig.

    SvaraRadera

Bara fegisar och får utan åsikter låter bli att lämna kommentarer. Det är helt okej att vara hur hård men vad som helst är inte acceptabelt. Jag förbehåller mig rätten att ta bort kommentarer som blir allt för fördomsfulla eller hatiska.