söndag 9 oktober 2011

Vem är ansvarig för barnen

Den privatägda Kristinaskolan i Täby som är en skola för barn med speciella behov har fått stark kritik från både lärare och skolinspektionen. Anledningen är att de delar ut skolpengen i vinst till aktieägarna istället för att köpa skolböcker. Företagets ägare plockar hem miljoner men lämnade endast 245 kronor på skolans konto efter aktieutdelningen som gick till hans andra företag.

Det är staten som har släppt in privata aktörer och möjliggjort för skojare som i detta fallet formligen försnilla skolbarnens hela utbildning. Då måste det enligt mig också vara statens skyldighet att se till att dessa privata aktörer bedriver en seriös skola.
Såhär skriver skolinspektionen om skolan:
Kristinaskolan måste vidta åtgärder på ett stort antal områden för att leva upp
till författningarnas krav. Det råder osäkerhet hos elever, personal och föräldrar
kring vem som är rektor på skolan. Vid Skolinspektionens besök på skolan
uppstår en diskussion inom skolledningen vem som är rektor. Rektorn är osä-
ker på vilka elever som verkligen går på skolan och inspektörerna får olika
uppgifter från rektorn och lärarna när elevlistan prickas av. Skolinspektionen
försöker vid tillsynen få en bild av vilka elever som läser enligt obligatoriska
särskolans kursplaner respektive grundskolans kursplaner, men också här får
vi olika uppgifter från rektor och lärare. Rektorn är osäker på hur många av
eleverna som mottagit rätten till särskola och skolan saknar beslut om motta-
gande i särskolan för flera elever.

Hela skolinspektionens yttrande.
Det låter inte som en sriös verksamhet i mina öron och man kan undra vem som är ansvarig för barnen i detta läget? Dom har blivit berövade på minst ett års skolgång. Om regeringen vill få det att framstå som att de för en sund politik med befolkningens intresse i första rummet måste de göra nånting åt sånt här.

När den kommunala skolan havererar, vilket den också gör ibland, finns det en folkvald som kan ställas till svars. I detta fallet är det inte längre en folkvald som kan röstas bort utan en ägare som kan försvinna genom att kunderna lämnar. Regeringen har ingen insyn och kan därför inte uttala sig. Staten kan avkrävas att det ställer saker tillrätta, även om det allt för sällan sker, men Ove Åstrand är inte ansvarig för någonting så länge han inte bryter mot lagen. Någon egen moral verkar han ju inte heller sprudla av. I värsta fall kommer han undan med böter som är en bråkdel av vad han tjänat på det hela medans allt rullar på utan tanke på barnens rättigheter. För i en privat skola är de väl bara kunder vars enda rättighet är att byta skola? Principen för den som råkar illa ut blir alltså: Skyll dig själv!

Alla privata aktörer som driver skolor i vinstsyfte är inte så oseriösa som den här verkar var. Det finns ett redigt gäng som brinner, inte bara för att göra pengar, utan också för att ge barn den bästa skolgång som de möjligen kan. De och regeringen borde verkligen göra allt för att rensa ut i branschen så inte typer som den här kan plundra vår välfärd. För det är ju det som i praktiken händer. De plockar hem miljoner på att skolbarn får sämre utbildning.
Det smutsar ner hela privatiseringsprojektet. Skolor som Kristinaskolan i Täby är det bästa argument en motståndare till privatiseringen som mig kan få. Det skulle bli lättare att försvara politiken utan dessa fall. Oavsett vad man tycker om privatiseringen ideologisk borde det ligga i allas intresse att kontrollerna skärps avsevärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bara fegisar och får utan åsikter låter bli att lämna kommentarer. Det är helt okej att vara hur hård men vad som helst är inte acceptabelt. Jag förbehåller mig rätten att ta bort kommentarer som blir allt för fördomsfulla eller hatiska.