lördag 10 september 2011

Håll er på mattan tjejer

Vanheden ska öppna tv-kanal för riktiga män. En manskanal. Det låter onekligen lite lustigt och jag har svårt att tro att kanalen överlever sitt första år om den nu blir av. Mina tankar går till den gamla klassikern Match-Lasse och han coola magasin för killar som är sådär härligt grabbiga.

Men för att vara lite mer allvarlig. Reaktionerna på hans utspel saknar helt proportioner. Han har blivit kallad allsjöns nedsättande ord för att utmåla honom som en riktig mansgris. Det kanske han är men det är väl en lite annan fråga. Skulle han fylla kanalen med innehåll som nedvärderar kvinnor är det det som ska kritiseras men han blir kritiserad för att över huvud taget starta kanalen innan innehållet är känt. Att lansera en kanal för män är väl varken mer rätt eller fel än att starta en kanal för kvinnor. Det hade nog inte varit så kontroversiellt.

Det finns ett reflexmässigt agg mot allt som är till för bara män. Att ha tillställningar där bara kvinnor är välkomna är helt okej eftersom de kan slappna av på ett annat sätt när det bara finns kvinnor i lokalen. De kan vara sig själva på ett annat sätt och det är naturligtvis helt okej. Men då måste det vara lika okej att ha tillställningar som är till för bara män utan att det blir rasande protester från feminister. Män kan också slappna av på ett annat sätt och vara sig själva när det inte finns kvinnor med, generellt sett. Oftast är det roligare om det är kvinnor med men det måste vara möjligt även för män att göra valet.
Det är helt okej att det finns tidningar och tv-program bara för kvinnor. Då är det också helt okej att publicera tidningar och sända tv-program med den uttalade målgruppen män. Och skulle man vilja starta en kanal med den målgruppen har jag inte heller något problem.


Sen må hända att han gjorde en del klumpiga uttalanden om hur tv är idag men han har faktiskt lite av en poäng. Det finns faktiskt idag många program som egentligen bara är en damtidning i tv-form. Det är inte lika illa som han påstog men hur den är med den saken är inte det i sig skäl att kritisera en manskanal. Om kritik skall vara relevant ska den också var saklig.

Klumpigt exempel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bara fegisar och får utan åsikter låter bli att lämna kommentarer. Det är helt okej att vara hur hård men vad som helst är inte acceptabelt. Jag förbehåller mig rätten att ta bort kommentarer som blir allt för fördomsfulla eller hatiska.