tisdag 18 oktober 2011

En rävsax för Bildt

Jag har varit ganska hård mot Håkan Juholt nyligen efter att han betett sig som...
...som en idiot helt enkelt.
Men det är ju ingenting mot vad vår utrikesminister pysslat med. Jag har skrivit tidigare om vad jag tycker om Bildt i allmänhet men nu tänkte jag gå in lite mer på hans affärer i synnerhet.

År 2000 fick Carl Bildt en plats i Styrelsen på dåvarande Lundin Oil. Hans ansvar blev att ta hand om företagets etiska riktlinjer. Det börjar bra. Efter att ha vunnit internationell respekt efter sitt arbete i FN:s regi med att försöka bygga fred gick han in i ett företag för att se till att de driver sina affärer på ett ansvarsfullt sätt.
Men ganska snart börjar det lukta illa. Vad företaget sysslar med är allt annat än ansvarsfullt.
Affärsidén är enkel. Gå in i oroshärdar, krigsdrabbade länder och där det råder förtryck och roffa åt sig så mycket som möjligt. Redan 2001 skrev Amnesty International att Lundin oil "uppmuntrar indirekt till övergrepp" på lokalbefolkningen men Lundin bytte bara efternamn från Oil till Petrolium och körde på i samma anda. Länder som Sudan, Etiopien och Kongo-Brazzaville blev utmärkta offer. Allt guidat efter Bildts moraliska kompass.

Sudan är ett tydligt exempel på hur företaget jobbar. Där har tusentals människor blivit fördrivna från sina hem, satta i fängelse, torterade och mördade av regeringssoldater. Allt för att svenska oljemiljardärer ska kunna bli ytterligare lite rikare. Det är inte okej, säger min kompass.
2010 påbörjades också en förundersökning gällande folkrättsbrott i Sudan.
Undanflykten är att företaget genom att handla med dessa länder gynnar öppenheten och hjälper dem upp ur sitt armod. Det är uppenbart bullshit! Utvinningen och förstörelsen av naturen som följer kommer aldrig den fattiga befolkningen till del men ger mycket pengar till korrupta regimer att köpa vapen och feta bilar för.

Grejen med att han var ansvarig för de etiska riktlinjerna är inte att han skulle haft makt att stoppa det hela, det hade han nog inte.
Men eftersom han satt i styrelsen måste han ha haft insyn i vad som pågick samtidigt som han jobbade med de etiska frågorna. Hans arbetsuppgift var att fundera över de moraliska konsekvenserna. Han har under sin tid i FN också upplevt tillräckligt med oroshärdar för att veta hur saker och ting går till i diktaturer. Han kan aldrig komma undan med att han inte var medveten om hur människor drabbades eller att han bara investerade sina pengar utan att ha koll på verksamheten.
Han har inga förmildrande omständigheter.
Antingen drog han upp helt galna riktlinjer eller så sket de i hans riktlinjer. Om det sistnämnda är sant borde han väl göra allt för att svära sig fri från företaget och lämnat det så fort han insåg vad det var för nissar han ahde att göra med. Han lämnade istället sex år senare när det krockade med ett annat uppdrag. Ni vet, utrikesminister.
Nånstans på vägen måste han hur som helst ha ställt sig frågan om företagets verksamhet var okej, om det var något han kunde ställa sig bakom. Svaret blev uppenbarligen ett ja.

Det senaste kapitlet i historien gäller de två svenska journalisterna som sitter fast i Etiopien. De var där för att luska i hur Lundin Oil arbetat i landet. Det är naturligt att Bildt nu blir misstänkt för att inte anstränga sig för att få hem svenskarna. Det som de har att säga kan ju mycket väl fälla honom.
Jag tror för egen del inte att Calle skulle förhala en sån sak för att rädda sitt eget skinn, det är han för proffsig för, men det är möjligt att han under andra förhållanden skulle lagt i en lite högre växel. Inte nödvändigtvis medvetet men på något plan tror jag det finns en friktion där som hämmar hans handlingskraft.
Hela hans rykte som seriös fredsmäklare står på spel och det är inte bara i Sverige som ironin har uppfattats. Att ministern som blir granskad är ansvarig för att få ut granskarna från etiopiskt fängelse, och få hem dem så de kan smutskasta honom i pressen.

Men tar rättegången ett halvår som vissa tror att den tydligen kan göra skulle det också vara katastrofalt. Det skulle betyda att det säkert tar ett år innan det slutas skriva på ämnet. Bildt vill ha en snabb rättegång oavsett vad svaret blir så han kan fortsätta med sin vardag.
För Calle B är en stadig teflon-pippi. Det finns inget som inte rinner av och han verkar stenhårt räkna med att det ska gälla även detta. När han inte bemöter media med tystnar är han nedlåtande och passerar ibland till och med gränsen till hånfullhet. Hade jag trott på våld hade jag velat ge honom en redig spark på kulorna. Det är det minsta han gjort sig förtjänt av.


GP
Gjorde tummen upp till sin familj
Försvararna sköter försvaret
DN
Bolag letar olja i etiopisk krutdurk
Observatörerna anländer till domstolen i Addis
Rättegången hårdbevakas
Aftonbladet
Frun skickade slängkyssar
Aftonbladets tolk greps
Rimligt att Bildt har ansvar i Etiopien?
Mänskliga rättigheter? Inte här!
Ledare: Blod och Olja
Ledare: Bildts tystnad är occeptabel
SVD
Geologer visar vägen till det svarta guldet
UD satte press på etiopien för en öppen rättegång
Rättegången fortsätter på torsdag
Stor politisk betydelse i rättegång
Råttor och sjukdomar i svenskarnas fängelse
Vi måste slåss för yttrandefriheten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bara fegisar och får utan åsikter låter bli att lämna kommentarer. Det är helt okej att vara hur hård men vad som helst är inte acceptabelt. Jag förbehåller mig rätten att ta bort kommentarer som blir allt för fördomsfulla eller hatiska.