söndag 26 september 2010

En liten tanke om demokratin

Utan att komma med några åsikter om valutgången, det kommer nog en djupare analys senare, tänkte jag testa en ide jag fick när jag tittade på valvakan. Jag tror det var Reinfeldt som sa nåt om att i fall man har blivit vald in i riksdagen så har man ett ansvar att styra asvarsfullt "Svenska folket vill ju faktiskt att vi ska leda landet". Om jag tolkade honom rätt menade han att eftersom ledamöterna som personer blivit invalada ska de ta sitt personliga ansvar att skapa parlamentarisk stabilitet.


Det fick mig att ställa frågan om det är just de personerna svenskarna vill ska styra landet? Visst har väljarna åter röstat fram en borgerlig regering, ser det ut som i nuläget i alla fall. Men det innebär väl inte att vi valt ut de personerna som sitter i riksdagen eller ens regeringen för att vi tycker att de verkar dugliga? Det är partier vi röstat på och inte personer. Att vi kan kryssa är väldigt långt ifrån att vi väljer ut vilka som ska styra landet.


Jag är inte glad i tanken på personval av amerikansk modell men det innebär inte att man kan förkasta hela ideén. Det skulle kanske vara bra om folket på något sätt inte bara kan påverka vilket parti som får makten utan också vilka som får makten i ett parti. Att väljarna på något sätt får vara med och bygga upp partierna.
Okej alla borde inte få vara med att påverka. Det blir sjukt om  en moderat får vara med och bestäma vilka som får styra i vänsterpertiet och tvärt om. På något sätt får det ju vara vänsterpartister eller snarare de som röstar på vänserpartiet som ska ha makten över partiet.
En tanke som slog mig var att man skulle registreras efter vilket parti man röstade på så att man sen kunna få möjlighet att påverka och välja fram personer inom partiet, på kommunal, landstings och nationell nivå.
Men att allas partisympati skulle lagras i nåt gigantiskt statligt arkiv kändes inte som nån tokbra ide efter en stund.


Min bästa lösning hittills är att det finns en avrivbar flik på varja valkuvär. På den fliken hittar man en kod. Samma kod kopplas senare, fortfarande helt anonymt, av valmyndigheten till rösten. Vissa frågor inom partiet som tillsättande av ordförande eller partiprogram blir det obligatoriskt att ha omröstningar där väljarna kan använda koden för att delta. Även detta ska kunna göras anonymt. Det får ske via post, internet eller i permanenta vallokaler. På detta sätt skulle man bättre kunna garrantera att vi verkligen får de politiker och partier vi vill ha.


Man kan också tänka sig att partier utnyttjar det utöver det obligatoriska. Genom sin hemsida skulle de kunna låta väljare genom att logga in få mer info och svarar på diverse frågor, både högt och lågt. Hur engagerad man sen vill bli som väljare är upp till var och en. I dagens värld där alla är vana vid snabbare kommunikation interaktiv är det kanske rätt sätt att göra folk mer intresserade. Internet är det kraftfullaste demokratiska verktyget sen tryckpressen, låt oss använda det. Då blir det logiska steget att väljare med premiumkonto (betalande medlemar) får ytterligare info och val att göra.

8 kommentarer:

  1. Vad du söker efter är alltså ett sätt att utöka de befintliga provvalen på. Göra dem mer tillgängliga får oss som inte är medlemmar i ett parti. Kan ju lätt bli lite så som du också var inne på, Eurovision Song Contest -syndromet. Rösta fram sämsta motståndarna till finalen.

    SvaraRadera
  2. Inte bara provvalen, jag vill ge väljarna mer tillgång till vardagspolitiken. Naturligtvis kan de inte vara med och rösta i allt, stort och smått, men att det ger en möjlighet att påverka politiken även mellan valen. Jag har inte riktigt kommit fram till vilka frågor jag tycker borde vara obligatoriska så jag har svårt att ge exempel. Men jag tror att partierna skulle inse, i alla fall vissa, att det skulle löna sig att släppa in väljarna i den politiska processen och inte begränsa sig till de obligatoriska frågorna.
    Jag tror inte heller att risken är så väldigt stor att det blir schlager av hela skiten för de som inte är intresserade av frågorna och bara går på personerna kommer inte orka följa med i partiernas interna förehavanden under mandatperioden. Och jag tror att det skulle göra fler människor intresserade och insatta.
    Oavsett vad vi har för åsikter om den sittande regeringen får du hålla med mig om att de är fruktansvärt duktiga på att hantera media, mycket duktigare än sossarna.
    Jag skulle vilja gå så långt som att säga att det var på det som de vann valet. Problemet med att innehåll betyder för lite och utstrålning för mycket har vi redan, precis som i schlagern.

    SvaraRadera
  3. Detta låter krångligt tycker jag, först skall man sätta sig in i ett parti och sen skall man dess utom lära känna en person. Kommer folk orka detta?

    Men jag gillar när du säger att du vill att väljarna skall få mer tillgång till vardagspolitiken. I en riktig demokrati borde ju hela svenska folket vara med i vart ända beslut som tas, litet som stort. Vad man än skall ta beslut om så får alla medborgare rösta och inte bara de som sitter i riksdagen.

    En idé:
    Vi skrotar alla partier och har endast ett parti, dvs alla svenska medborgare. Så fort ett beslut skall tas så publiceras frågan på internet och var och en kan gå in och rösta. Mer demokratiskt en så kan de inte bli :)

    SvaraRadera
  4. Jocke: Den som inte vill behöver inte sätta sig in i mer än idag. Det blir alltså inte krångligare för den som inte vill. Jag tror inte att de flesta kommer orka men jag tror ändå att det kommer leda till en ärligare politik och ett mer delaktigt folk.

    Det du pratar om när du vill skrota partierna kallas direktdemokrati. Men du utelämnar en viktig sak i din tanke. Vem ska välja ut vilka frågor som ska ställas och vilka alternativ man ska ha? Och hur ska de personerna tillsättas?

    Man kan ju göra som Schweiz och göra ett mellanting vilket jag ibland förordat, kanske inte riktigt som dom men inte långt ifrån. I Schweiz kan man lämna in namninsamlingar och om man får ihop 200 000 namn (är inte säker på siffran alls) måste det genomföras en folkomröstning. Det gör att det ibland är omröstningar där om lite fåniga saker som om ifall millitären ska ha kvar sina brevduvor eller inte.

    SvaraRadera
  5. Möjligheten att påverka partiets riksdagslista finns redan idag på så sätt att man kan gå med i partiet och ta aktiv del av den interna processen för att ta fram listan.

    SvaraRadera
  6. Jo Fredrik, så är det. Men min tanke var ju lita att det inte skulle krävas att man var medlem för att få vara med och påverka. Att folk kan få vara med och påverka på sina egna vilkor. Att man öppnar upp politiken och gör den mer tillgänglig för människor.
    Samhället har förändrats och då bör politiken följa med. Jag tycker inte att man skall behöva vara med i ett parti för att kunna vara med och tycka mellan valen. Jag tror tvärt om att det skulle gynna både partier och demokratin om det hela blev mer tillgängligt.
    Det är inte säkert att man är tillräckligt överens med något parti för att vilja vara med men får man vara med och tycka till om det parti man röstar på kanske man vill vara med till nästa val.
    Det är ju inte så att partierna har problem med alla horder av väljare som vill bli medlemmar. Ett sätt att öka folks politiska intresse borde väl vara välkommet för någon som är politisk aktiv. Fast det är klart, din makt skulle ju minska.

    SvaraRadera
  7. Kommunfullmäktige kan ses av vem som helst på kommunens hemsida, när som helst på dygnet. Den politiska diskussionen är på så sätt tillgänglig.

    När Musikskolan skulle läggas ner i Kungälv för några år sedan samlades det in namn för en folkomröstning. Om jag minns rätt är det namn från 5-10% av invånarna som krävs för att en folkomröstning ska genomföras i frågan. Tillräckligt många namn kom in, vi folkomröstade, och Musikskolan fick vara kvar.

    Vad menar du med följande mening: "Jag tycker inte att man skall behöva vara med i ett parti för att kunna vara med och tycka mellan valen." Vem som helst kan ju idag ha en åsikt. Vem som helst kan försöka bilda opinion. Men jag tolkar dig som att du med "vara med och tycka" syftar på ett allmänt medbestämmande där alla, även de som inte är inröstade, kan vara med och fatta politiska beslut under pågående mandatperiod.

    SvaraRadera
  8. Att fullmäktige kan ses via webben är ett föredömligt exempel på hur den nya tekniken ska användas. Kommunens hemsida är över huvud taget väldigt bra tycker jag. Man kan få tillgång till väldigt mycket den vägen. Detta är bra men inte riktigt det jag pratar om.
    Lika så var folkomröstningen om musikskolan ett exempel på deltagande från medgorgarna. Men jag tycker inte att man behöver nöja sig bara för att man hittar några få goda exempel och inte heller detta är riktigt den typen av väljarmakt jag tänkt mig.
    För övrigt är väl svenska folkomröstningar rådgivande, även på kommunal nivå? Och ifall musikskolan finns kvar kan man diskutera. Inte i den form som var innan omröstningen. Under senare år har det gjorts kraftiga minskningar av platser.

    Min tanke var att väljarna i viss mån ska kunna styra sina partier, inte den övergripande politiken som det är frågan om i de exempel du kommer med. Som jag ser det är den springande punkten vilka frågor som skall vara obligatorska för partierna att släppa in sina väljare.
    Jag är inte själv övertygad att det är en riktigt bra ide än men hittar jag rätt frågor kanske jag blir det.
    Om inte annat kan det väl vara trevligt med ett storskaligt politiskt experiment nån gång ibland?

    SvaraRadera

Bara fegisar och får utan åsikter låter bli att lämna kommentarer. Det är helt okej att vara hur hård men vad som helst är inte acceptabelt. Jag förbehåller mig rätten att ta bort kommentarer som blir allt för fördomsfulla eller hatiska.