söndag 9 oktober 2011

Äntligen faller Sirte

Kanske är det bara här i väst staden blivit en symbol för det greppet som Muammar Khadaffi fortfarande har över landet men det känns som en viktig seger.

Inte nog med att staden har 100 000 invånare det var också här Khadaffi växte upp och staden kan antas stå honom varmt om hjärtat då han haft flera statsbesök där. Revoltörerna verkar också vara nöjda när de idag tagit en efter en stadens viktiga byggnader.
– Vi har befriat området från Khaddafis hundar, sade Nasser Zamud enligt DN efter att hans styrkor intagit universitetet vilket var den första strategiskt byggnaden att falle. Nasser är befälhavare i NTC och talar med hundratals jublande soldater som kuliss.

Jag tröttnar aldrig på synen av ett folk som greppar sin frihet och håller fast med hela sin själ. Det finns något obeskrivligt vackert i det. Själva essensen av demokrati, politik, människors drömmar och ilska urladdat i ett massivt utbrott. När ett folk reser sig och skakar av sig sin förtryckare som en ursinnig tjur. Det var vackert i Ungern och DDR, det var vackert i Egypten och i Indien. Trots det makabra blodbadet var det t.o.m vackert i Frankrike. Det är alltid rätt av ett folk att revoltera. Är det i sanning folket som reser sig så är det också i sanning bara en diktator som försöker stoppa dem.

DN:
NTC - Sirtes universitet intaget

SVD
Sirte på väg att falla

6 kommentarer:

  1. Ett folk, ja, men du har förvillats av hor media att tro att "rebellerna" är folket. Det är en salig blandning, bl.a det som kallas alqaida (alciada), Belhaj snubben, bl.a . och de använder inhyrda män från grannländerna. Dessutom har de förlorat militärt, om man tänker att libyska armén stått emot NATO och de här terroristerna i över ett halvt år nu.
    Media spinner, de granskar inte. Ett nytt lågvattenmärke för väst.
    Himstaf

    SvaraRadera
  2. Det verkar som om du har nåt som du vill säga men du är så rörig att jag har lite svårt att förstå vad. Menar du att folket egentligen stöder Khadaffi? Och hur menar du att de har förlorat millitärt. Jag tycker inte det verkar som om striden är över iaf inte för revoltens del.

    SvaraRadera
  3. http://www.youtube.com/watch?v=vb8DauDeEjM&feature=player_embedded

    SvaraRadera
  4. Hmmm. Här ligger uppenbarligen mer bakom än vad jag lite naivt såg. Jag får uppenbarligen läsa på innan jag återkommer.

    SvaraRadera
  5. Grön:
    Ja man kan ju fråga sig hur ett land med allmän värnplikt skulle kunna ha inbördeskrig i flera månader om den ena sidan fick hjälp av hälften av världen och dessutom bestod av större delen av folket.

    SvaraRadera
  6. Hade det varit en riktig revolution hade jag också lämnat mitt stöd. Tyvärr bygger hela inbördeskriget på en lögn från dag ett. Våra politiker och vår gammalmedia har ljugit oss rakt i ansiktet. Vad som pågår i Libyen är ett folkmord! Med hjälp av Natos bombningar har mellan 30000 och 50000 människor dött. Flera hundratusen skadats och en miljon människor är på flykt. Mördargäng drar omkring och avrättar människor urskiljningslöst. NTC består av medlemmar som västmakterna placerats där eftersom de visat uppenbara västsympatier. Det finns bl a dokumenterat hos Wikileaks.
    Läs gärna på mera och återkommer. du är inte den ende som är förd bakom ljuset

    SvaraRadera

Bara fegisar och får utan åsikter låter bli att lämna kommentarer. Det är helt okej att vara hur hård men vad som helst är inte acceptabelt. Jag förbehåller mig rätten att ta bort kommentarer som blir allt för fördomsfulla eller hatiska.